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This FAQ list is intended to be used only for facilitating the implementation of Commission Regulation (EU) 

2019/424. This FAQ cannot go beyond or substitute for the requirements of the Ecodesign Directive or its 

implementing Regulations. This FAQ list only reflects the opinion of the Commission services and is not 

legally binding. A finally binding legal Interpretation of EU legislation may only be provided by the 

European Court of Justice. This FAQ list is without prejudice to the position the Commission might take 

should an issue arise in a procedure before the European Court of Justice.  
  



 

 

Please note that further Q&As on Commission Regulation (EU) 2019/424 (referred to as ‘the 

Regulation’ in the remainder of the text) are also be published in the Frequently Asked Questions 

(FAQ) on the Ecodesign Directive and its Implementing Regulations1. 

 

 

1. The Regulation, in its definition 12 of Annex I, defines a server product family as ‘a high-level 

description referring to a group of servers sharing one chassis and motherboard combination 

that may contain more hardware and software configurations.’ What is meant by hardware 

configurations? 

 

A given product family can have in excess of tens of thousands of possible combinations of components 

(separate, distinct configurations). This can include many different processor models with differing core 

counts and frequencies as well as numerous types of components such as I/O devices, memory, storage 

devices and expansion cards. 

 

2. The Regulation, in its definition 12 of Annex I, considers a server product family to have ‘the 

same number of available processor sockets and number of available processor sockets 

populated.’ Can an example be given to clarify further? 

 

A separate product family shall be defined for a server that does not have all its processor sockets 

populated, such as a 2-socket server with only 1 processor installed, compared with a server that has all 

its processor sockets populated, i.e. a 2-socket server with 2 processors installed. Within a given product 

family the same number of processor sockets and populated sockets has to be maintained.  

 

3. How is compliance assessed for partially populated and full populated server configurations? Can 

an example be given to clarify further? 

 

When assessing compliance with regard to the requirements of the Regulation for both partially populated 

and full populated server configurations, the partially populated configurations, such as 2-socket servers 

with only 1 processor installed, need to be tested as a separate product family from the fully populated 

configurations, and both product families are required to meet the applicable requirements for the 

number of processors installed.  

 

4. How are one or two processor socket servers treated differently from other servers that are in 

scope of the Regulation (to the extent of the applicable requirements)?  

 

Servers with one or two processor sockets are subject to additional idle state power and active efficiency 

requirements as set out in Annex II.2 of the Regulation. PSU efficiency and power factor requirements 

(Annex II.1.1), materials efficiency (Annex II.1.2) and information (i.e. data reporting) requirements 

(Annex II.3) are the same for all servers in scope to the Regulation. To be noted that the Regulation 

excludes from the scope servers with more than 4 processor sockets.  

 

                                                      
1 Available at https://ec.europa.eu/docsroom/documents/36842  

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/36842


 

 

5. How are custom made servers affected by the information requirements under Annex II.3.1 of 

the Regulation? 

 

The information requirements listed under Annex II.3.1, consisting in the obligation to provide specific 

product information in instruction manuals and on the free-access websites, do not apply to custom made 

servers, made on a one-off basis. However, for custom made servers, made on a one-off basis, the 

information referred under Annex II.3.1 shall be part of the technical documentation to be prepared for 

the purposes of conformity verification by the Member States market surveillance authorities. Finally, the 

information requirements listed under Annex II.3.3 apply to custom made servers, made on a one-off 

basis. 

 

6. In the case of servers declared as being part of a server product family, can a manufacturer 

specify more or less than 2 data storage devices for test configurations, as permitted in the ETSI 

EN 303 470 Standard? 

 

For the purposes of the Regulation, in the case of servers declared as being part of a server product 

family, Annex IV.1 to the Regulation foresees that the Member State authorities can test the low-end 

performance configuration or the high-end performance configuration. As per definitions 21 and 22 of 

Annex I, these configurations always must contain (only) two data storage devices. Manufacturers will 

then sell a full range of (server) configurations within a server product family which may have more or 

fewer components than the two ‘designated’ configurations, i.e. the low-end performance configuration 

and the high-end performance configuration. 

 

7. Since the SERT methodology only supports the testing of servers which have all memory channels 

populated with the same DIMMs, how is compliance assessed for servers which are: 

- not declared as being part of a server product family2, and 

- as-shipped in a configuration without all memory channels populated? 

 

For the assessment of compliance of the abovementioned products with the idle state power and active 

efficiency requirements (as set out in Annex II.2 of the Regulation), the servers should be reconfigured, so 

that all memory channels have the same DIMM raw card design and capacity. This reconfiguration will 

address the restriction in the test capability and ensure that servers can still be tested for idle state 

power and active efficiency requirements.     

 

8. How is the CPU performance determined based on the SERT testing methodology? (CPU 

performance is defined in Annex I.28 and referred to in table 4 under Annex II to the Regulation) 

 

The CPU performance (PerfCPU) is determined using the geometric mean of the 7 SERT™ CPU worklets at 

the 100 % interval normalized performance, or load level, values. A system performance multiplier 

(provided in table 4 under Annex II to the Regulation) is applied to the PerfCPU value to get the idle power 

allowance, in watts, related to CPU performance. The allowance contributes to the (calculation of the) 

                                                      
2 In the case of servers which are declared as being part of a server product family, Annex IV.1 to 

Regulation 2019/424 foresees that the Member State authorities can test the low-end performance 
configuration or the high-end performance configuration and, as per definitions 21 and 22 of Annex I, 
these configurations shall have all memory channels populated with the same DIMM raw card design and 
capacity. 



 

 

idle state power of a server. The formula and calculations are further explained in ETSI EN 303 470 Clause 

5.2. Concerning the calculation of PerfCPU, please do also find an example in Annex I to this document. 

 

9. What is the first date under the regulation that the (latest available version of the) firmware must 

be made available? 

 

As per the provision laid down in Annex II.1.2.3 to the Regulation, the first date a manufacturer must 

make the (latest available version of the) firmware available is 1 March 2023, for products subject to the 

Regulation and placed on the market or put into service on 1 March 2021. 

 

10. What constitutes the ‘latest version of the firmware’ under the regulation? For firmware updates, 

how does a manufacturer distinguish what is legally required to be provided in relation to the 

enhanced licensed product functionality or software? 

 

As per the provision laid down in Annex II.1.2.3 to the Regulation, manufacturers must make available the 

latest available version of the firmware (free of charge or at a fair, transparent and non-discriminatory 

cost) and the latest available security update to the firmwares (free of charge) within specifically defined 

periods. Annex I.34 to the Regulation defines what is meant as firmware. An elaboration of the technical 

features of firmware and firmware updates should be part of the standardisation deliverables in the 

framework of the ‘Standardisation request to the European standardisation organisations in support of 

Commission Regulation (EU) 2019/424 of 15 March 2019 laying down ecodesign requirements for servers 

and data storage products pursuant to Directive 2009/125/EC of the European Parliament and of the 

Council and amending Commission Regulation (EU) No 617/2013’. 

 

11. How can manufacturers ensure that the joining and other techniques do not prevent disassembly 

of components? 

 

As per the provision laid down in Annex II.1.2.1 to the Regulation, manufacturers ‘shall ensure that 

joining, fastening or sealing techniques do not prevent the disassembly for repair or reuse purposes of’ a 

number of components (data storage devices, memory, etc..). 

An elaboration of the technical features related to the ability of the product to be disassembled should be 

part of the standardisation deliverables in the framework of the ‘Standardisation request to the European 

standardisation organisations in support of Commission Regulation (EU) 2019/424 of 15 March 2019 laying 

down ecodesign requirements for servers and data storage products pursuant to Directive 2009/125/EC of 

the European Parliament and of the Council and amending Commission Regulation (EU) No 617/2013’. 

 

12. What is meant by ‘server nodes in a multi-node servers are NOT designed to be hot-swappable’ 

(Article 2.1.7 of the Regulation)? 

 

It means that a given server node needs to be powered down first before swapping (without having to 

power down other server nodes in the system). 

 

 
  



 

 

ANNEX I: PerfCPU  Calculation example 

 

What is CPU Performance Adder (PerfCPU): 

 
 CPU Performance Adder was introduced in definition 28 of Annex I to the Regulation: 

 
 CPU Performance Adder is an Idle Power adder based on the peak performance of the 7 SERT™ CPU 

worklets  

 The Idle Power adder calculation is different for 1 socket vs. 2 socket Servers (per regulation text below) 

 

 

CPU Performance (PerfCPU) Equation: 

 
 CPU Performance is calculated using the geometric mean of the 7 SERT™ CPU worklets at the 100 % 

interval normalized performance, or load level, values.  

Note: It requires a system performance multiplier (provided in the Regulation), which is applied to 

the PerfCPU value to get the system performance adder in watts, used to determine idle state power 

of servers 
 Compress, CryptoAES, LU, SOR, Sort, SHA256, SSJ 

 Equation: PerfCPU = Geomean (100% Norm Perf Score COMPRESS, 100% Norm Perf Score CRYPTO, 100% 

Norm Perf Score LU, 100% Norm Perf Score SOR, 100% Norm Perf Score SORT, 100% Norm Perf Score 

SHA256, 100% Norm Perf Score HYBRID_SSJ) 

 
Example values for a typical 2 socket server system 
 
 Geomean (4.420139, 6.736487, 5.081652, 2.892043, 3.397429, 5.119569, 3.857942) = 4.35         

 System performance multiplier for 2 socket system is ‘7’ 

 System performance adder (W) = 7*4.35 = 30.4 Watts 

Note: The formula and calculations are further explained in ETSI EN 303 470 Clause 5.2. 

Note 2: There has been anecdotal evidence of certain datasets related to SERT testing results which may 

display the SERT CPU Workload Efficiency score calculated in the form of (1000 * CPU Performance). Care 



 

 

must be taken, in such cases, in ‘extracting’ the correct value for the calculation of the idle power 

allowance. 

 

100% Normalized Performance Score (Data Source): 

Two worklet examples of where to get this data in the SERT Test Report. Similar data will be required 

for remaining 5 CPU worklets. 

 
 Compress 

 CryptoAES 

 

 

 
 

 

 


